Product from Adobe

Rabu, November 12

Air Mata Hati Bab 13[c]


Ezani ketawa mendengar ejekan suaminya. Lega sudah rasa hatinya tatkala mendengar ketawa terbit dari bibir suaminya. Hidungnya yang sedikit merah digosoknya perlahan.


”Hehe.. Hanna ingat nak buat gimik tadi.. skali jadi drama da..”, usik Ezani lagi sambil ketawa. Fakrul hanya menayangkan muka – Entah.. Tak tahu..


”Tapi walau apa pun yang berlaku, Hanna rasa happy sangat. Tambah pulak fasal majlis sanding kita tadi. Hanna terharu sangat. I love it..”, ucap Ezani bersungguh-sungguh. Tangan suaminya diraih. Belakang tangan suaminya dikucup lembut.


Tidak disangkanya Fakrul akan menyediakan suatu majlis persandingan yang sangat istimewa buatnya. Pada awalnya, Ezani menyangka bahawa majlis persandingan mereka itu hanyalah majlis persandingan biasa. Tetapi Ezani silap. Tidak disangkanya suaminya itu sekreatif itu.


Di saat pintu dewan dibuka, Ezani melihat keadaan di dalam dewan yang gelap. Satu lampu sorot dihalakan ke arahnya dan music instrumental – You’re My Everything tiba-tiba bergema. Tidak lama kemudian, satu lagi lampu sorot menyala dan sorotannya menghala ke arah suatu sudut. Figura Fakrul yang pada mulanya samar-samar kini kelihatan semakin jelas. Dengan ditemani oleh debaran dihati, Ezani melangkah perlahan-lahan melalui laluan yang dialasi dengan kelopak mawar merah. Sungguh indah rasanya disaat itu. Sebaik sahaja Ezani memulakan langkahnya, kedengaran suara Fakrul mengungkapkan ’30 perkara mengapa aku sayang padamu’. Hampir menitis air mata Ezani tatkala mendengarkan bait-bait yang diucapkan oleh suaminya itu. Setibanya Ezani di pelamin, Fakrul menghadiahkan sejambak bunga mawar merah sambil mengucapkan ”Hanna, abang cintakan sayang”.


Setelah Ezani duduk disinggahsananya, music instrumental My Baby You pula kedengaran. Tetapi kali ini ianya bukan music instrumental semata-mata. Music tersebut diiringi oleh suara Fakrul. Fakrul menyanyikan lagu tersebut dengan penuh rasa dijiwa. Akhirnya menitis jua air mata Ezani, bahagia.


”Hanna tau, seminggu abang berlatih dan planning semua tu. Sampai ada orang tu merajuk-merajuk sebab abang selalu balik lambat”, perli Fakrul sambil ketawa. Teringat bagaimana wajah Ezani yang menyambut kepulangannya ke rumah seminggu yang lalu. Masam habis. Pening juga kepalanya hendak memikirkan auta apa yang akan diberikan sebagai alasan buat Ezani setiap hari. Semuanya semata-mata ingin menghadiahkan surprise ini buat Ezani.


”Oh.. itu yang sampai bagi alasan yang pelik-pelik pada Zani ye.. sampaikan alasan yang tak logik pun ada.. Ada ke patut abang cakap, abang balik lambat sebab tolong hantar Mak Munah ke hospital sebab nak bersalin. Kalau ye pun nak menipu agak-agak lah.. Umur Mak Munah tu kan dah enam puluh tahun. Mana logik kalau dia nak bersalin. Mana Hanna tak merajuk..”, perli Ezani pula sambil ketawa. Pecah tawa Fakrul mendengarkan perli dari Ezani itu. Fakrul ingat lagi bagaimana paniknya dia apabila Ezani langsung tak keluar-keluar daripada bilik air selagi dia tidak memberikan alasan kenapa dia sering balik lambat. Entah bagaimana tiba-tiba boleh terpacul ”Abang bukan sengaja tapi Mak Munah emergency tadi.. nak bersalin..”


”Eleh.. tapi sayang keluar jugakkan dari bilik air tu lepas abang cakap macam tu”, sela Fakrul pula dengan tawa yang masih bersisa.


”Memang la Hanna keluar. Abang, sebenarnya malam tu Hanna masuk bilik air bukan sebab Hanna merajuk tapi sebab Hanna sakit perut.. Saja je Hanna buat gimik. Tak sangka pulak abang nak bagi alasan kelakar sampai macam tu sekali..”, kata Ezani membuka rahsia. Ketawa yang mula surut kembali kuat bergema sekali lagi. Fakrul pula yang tercengang kini.


Jadi malam tu sayang tak merajuklah..? Huh!! Penat je abang fikir alasan apa abang nak bagi pada sayang..”, kata Fakrul pula.


Tapi kenapa lepas sayang keluar tu sayang still tak nak layan abang?”, tambah Fakrul pula setelah beberapa ketika berfikir cuba mengingati detik-detik Ezani merajuk dengannya dulu.


Yelah.. time tu baru Hanna betul-betul merajuk. Sebab nampak sangat abang memang ada niat nak tipu Hanna..”, jawab Ezani pula.


Huh!! Kalau abang tau macam tau baik abang tak payah cakap lebih-lebih malam tu. Tak fasal-fasal abang kena tidur sorang-sorang kat depan tv malam tu..”, kata Fakrul kesal. Ezani pula terus dengan ketawa.

2 komen yang diterima:

norul'ainmatsom on 12 November 2008 10:52 PTG berkata...

beslar lea...
huhuhuhu...

lolipop makin suker plak kat fakrul ni..
tapi,,,,,,,
cam ngengade pon ader gak..
wahahaha..mgkin loli x suker fakrul dr awal tu y pybbnyer tu..
hehehe..

ape2 pon citer makin sweet lar..
wahahaha.......

cayalah,..

nin berkata...

TQ lea sbb masukkan lagu my baby u..

lolipop, fakrul ni sy bayangkan lelaki yg soft..

apapun tq sbb lea sudi memerah otak tuk samb cite ni..

Peraduan Saya Mahu Hadiah PTS

Belajar Buat Ebook. Jual sendiri karya anda. Klik sini.

Mentor Jutawan. Klik sini.

Belajar Bermain Gitar Cara Pantas. Klik sini.

Kuasai Bahasa Inggeris dengan Mudah. Klik sini.

 

Laman Karya

Kalam Coretan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino