Product from Adobe

Rabu, November 12

Air Mata Hati Bab 13[b]


”Hanna takkan lari lah abang.. Baby mana keluar lagi..”, Ezani masih lagi ingin mengusik suaminya. Tapi sungguh, hatinya terharu melihat tindak balas yang diberikan oleh suaminya terhadap gurauannya tadi. Tidak sangka pula dia, Fakrul akan mengambil serius kata-katanya tadi. Senyuman kecil berkuntum dibibirnya apabila melihat Fakrul menarik muka kembali. Tawa halus juga kedengaran.


”Abang, tadi tu Hanna bergurau jelah. Takkanlah Hanna sanggup nak tinggalkan abang. Abanglah cinta Hanna buat selamanya. Ni janji Hanna, abanglah satu-satunya cinta yang akan mekar di hati Hanna selagi Hanna belum tutup mata. Cumanya bang, abang tak boleh macam ni. Kita tak tahu apa yang bakal berlaku di masa hadapan nanti. Hanna takut tau tengok abang macam ni.. Hanna hargai cinta abang, sayang abang pada Hanna but please jangan terlalu sayangkan Hanna. Hanna manusia biasa bang, ada jangka hayatnya.. Tiba masanya kita semua akan pergi..”, lembut suara Ezani menuturkan kata-kata itu. Sungguh hatinya bimbang. Bagaimana keadaan Fakrul nanti andai suatu hari nanti sesuatu yang buruk berlaku pada dirinya? Masa depan, siapa yang mampu menebaknya?


”Hanna.. Sayang, please... Hanna tau kan yang abang tak suka bila sayang cakap hal-hal macam ni..?!”, tegur Fakrul.


”Ye.. sayang tahu.. but Hanna risau tengok abang macam ni.. siapa tahu masa depan bang..”, jawab Ezani lagi.


”Abang kena ingat, kita sebagai manusia ini tertakluk di bawah kekuasaan Allah. Sekali Dia katakan ”kun fa ya kun”, maka jadilah perkara tu bang. Apa hak kita sebagai manusia untuk tidak mahu menerima segala takdir-Nya sedangkan kita Cuma hamba-Nya yang kerdil dan lemah? Abang.. Abang boleh sayang Hanna but please jangan bagi lebih dari rasa sayang abang kepada Dia yang satu dan juga diri abang.. Kalau betul abang sayangkan Hanna, Hanna nak abang sayangkan diri abang dulu. Jangan sakitkan diri abang macam selalu. Abang ugut Hanna dengan tak mahu makan. Semua tu bukan bukti abang sayangkan Hanna, tapi bukti yang abang tak sayangkan Hanna. Sebabnya, bila abang tak makan sebenarnya abang siksa diri Hanna, bukan abang..”, pinta Ezani panjang lebar. Dirinya berharap sangat agar Fakrul dapat menerimanya dengan sepenuh hati.


Fakrul hanya diam mendengar butir bicara Ezani itu. Terkesan jua sedikit sebanyak kata-kata itu dihatinya. Namun, untuk mengurangkan rasa sayang buat Ezani dari hatinya, itu semua suatu yang mustahil. Dia tidak akan mampu melakukannya.


”Abang jangan risau.. Hanna akan tetap cinta dan sayangkan abang sampai bila-bila. Abang sendiri pun pernah cakap dulu kan? Yang abang tahu, cinta dan kasih Ezani buat abang telah, sedang, masih dan akan terus kekal buat abang.. Sesungguhnya saya Ezani Hanna Mustaqim bersumpah untuk mencintai Fakrul Ezairy Aminuddin seumur hidupnya. Moga Hanna dapat membahagiakan abang selamanya..”, ujar Ezani tulus. Tangannya ditegakkan sebagai tanda dia bersumpah.


Fakrul meramas lembut tangan Ezani itu. Tidak perlu sumpah itu semua kerana hatinya sudah cukup bahagia dengan adanya Ezani disisinya. Cukuplah.. asalkan Ezani ada disisinya..


”Tak perlu sumpah ini semua, sayang. Kehadiran sayang adalah segalanya buat abang. Tentang kata-kata Hanna tadi, abang tak janji dapat mengurang kasih sayang abang buat Hanna. Kalau ya pun boleh, abang tak nak dan tak akan lakukannya. But, abang akan cuba lakukan sesuatu untuk tingkatkan rasa cinta abang pada Dia yang satu. Terima kasih Hanna sebab menyedarkan abang akan hakikat yang satu itu.. Abang sayangkan Hanna..”, ucap Fakrul sebelum dia meraih Ezani ke dalam pelukkannya. Apabila hatinya dan hati Ezani dekat bersatu, barulah rasa gundahnya surut perlahan-lahan. Ketenangan mula hadir di situ.


”Abang sayangkan Hanna..”, ucap Fakrul lagi.


”Hanna pun sayangkan abang. Hmm.. dah lah.. tak mau sedih-sedih lagi.. His.. tadi abang nangis kat perut Hanna, mesti baby dengar papa dia nangis.. Lepas tu mesti baby cakap.. huhu.. papa tak malu sebab nangis kat perut mama..”, Ezani cuba menceriakan suasana.


”Huh.. mama jahat..”, ucap Fakrul. Tapi suatu kuntuman senyum bahagia sudah mula tersiat dibibirnya. Tangannya pula pantas memicit hidung Ezani. Ezani menyeringai kesakitan.


”Aaauwww!! Sakit la bang”, kata Ezani sambil menarik muka.


”Padan muka. Siapa suruh cakap yang bukan-bukan..”, kata Fakrul sambil ketawa.


--------------------------------------------------------------------------------------
"Jangan bicara soal perjuangan, jika gentar akan kekalahan, Jangan bicara soal cinta, jika bimbang akan kehilangan"

0 komen yang diterima:

Peraduan Saya Mahu Hadiah PTS

Belajar Buat Ebook. Jual sendiri karya anda. Klik sini.

Mentor Jutawan. Klik sini.

Belajar Bermain Gitar Cara Pantas. Klik sini.

Kuasai Bahasa Inggeris dengan Mudah. Klik sini.

 

Laman Karya

Kalam Coretan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino