Product from Adobe

Rabu, Oktober 29

Cinta Si Baju Kebaya Bab 6


[Kondominium Bayan Indah, Pulau Pinang ~ 2015]


Syamir memandang suasana sekeliling. Bunyi tepukan yang gemuruh menyebabkan dirinya terasa asing. Dari jauh, tiba-tiba mukanya berasa disuluh oleh suatu cahaya yang sangat terang. Syamir menutup wajahnya menggunakan tangan bagi mengelakkan silauan daripada pancaran cahaya tersebut. Setelah beberapa ketika akhirnya lampu itu disorotkan ke suatu arah. Syamir melihat ke arah sorotan lampu tersebut. Kelihatan seorang wanita yang sedang berjalan sambil memegang sesuatu. Benda tersebut dipeluk rapat didadanya seolah-olah benda tersebut amat berharga baginya. Syamir merenung lagi ke arah wanita berkenaan. Syamir perasan yang wanita itu memakai baju kebaya namun wajahnya pula agak samar-samar. Walaubagaimana pun, figura wanita berkenaan seolah-olah dikenalinya. Syamir cuba mendekati wanita berkenaan untuk mengecam wajahnya. Tapi sayang, semakin Syamir mendekati wanita itu, wanita itu semakin menjauh. Akhirnya Syamir berlari untuk mendapatkan wanita itu namun akhirnya Syamir lelah sendiri apabila wanita itu terus lenyap dari pandangan. Syamir menjerit mengharapkan agar wanita itu tidak terus berlalu tetapi tidak dihiraukan.


“Tunggu..”, jerit Syamir sekuat hati. Tiba-tiba Syamir terjaga.


“Astaghfirullah…”


Syamir meraup wajahnya beberapa kali. Dalam kesamaran cahaya, Syamir mengecilkan matanya. Cuba memfokus pada jam yang berada di meja kecil disebelahnya. Pukul tiga pagi. Syamir cuba mengingati kembali yang baru dialaminya tadi. Seingatnya mimpi tersebut sudah acap kali hadir. Semenjak tujuh tahun yang lalu. Dirinya sendiri tidak tahu maksud akan mimpi tersebut. Dan mimpi tersebut semakin menjadi-jadi semenjak dia pulang ke Malaysia sebulan yang lalu.


* * *


[Balai Cerapan, UTM ~ 2008]


“Amir..”


Panggil Farah Aqilah beberapa kali. Namun Syamir masih juga begitu. Tiada respon diberikan. Tindakan Syamir yang langsung tidak menoleh setelah dipanggilnya beberapa kali mengundang ketawa nipis dibibir Farah Aqilah. Entah mengapa hatinya terasa lucu melihat Syamir begitu. Syamir marahkan aku ke? Tapi sebab apa? Takkan sebab aku ketawakan dia semalam, dia langsung tak nak layan aku hari ini, Farah Aqilah berfikir sendiri.


“Amir..”, panggil Farah Aqilah sekali lagi. Namun rasa lucu dihatinya tidak dapat disorok lagi. Hatinya benar-benar rasa seperti ingin ketawa. Tapi cuba ditahannya. Sungguh dirinya tak faham kenapa Syamir tidak mengendahkan dirinya. Hal semalamkah?


“Amir kau marahkan aku ke? Jangan la macam ni.. Kalau kau marahkan aku cakapla”


Farah Aqilah masih belum berputus asa untuk memujuk Syamir untuk bercakap dengannya. Tangan Syamir yang ralit meraut kayu ditangannya sambil bernyanyi-nyanyi kecil dipandangnya dengan penuh geram. Lantas topi hutan dikepalanya ditarik dan dilibas ke lengan Syamir.


“Amir, kalau kau marahkan aku cakap! Kalau kau diam macam ni macam mana masalah ni yang aku sendiri pun tak tau punca ni nak selesai. Kalau kau buat endah tak endah macam ni dekat aku, macam mana aku nak buat kerja dengan kau?”, nampaknya kesabaran Farah Aqilah sudah semakin menipis.


“Ok Amir aku mintak maaf kalau kau terasa fasal hal semalam. Hehe.. walaupun aku tak nampak kenapa kau nak terasa hati jika sebab hal tu. Kau jangan la diam macam ni. Kalau terus macam ni, susah la aku nak buat kerja dengan kau nanti”, Farah Aqilah cuba menjernihkan keadaan dengan meminta maaf. Namun dalam masa yang sama, Farah Aqilah tidak dapat menghalang dirinya daripada terus ketawa. Tak mungkin Syamir terasa dengannya sebab hal semalam..


“Kalau macam tu tak payah la kau buat kerja dengan aku. Pergi la cari orang lain”, balas Syamir acuh tak acuh.


Berubah wajah Farah Aqilah mendengarkan kata-kata Syamir itu. Dia sedar tak masih banyak lagi tanggung jawab yang masih belum selesai? Senangnya dia bercakap, marah Farah Aqilah di dalam hati. Mulut Farah Aqilah yang becok memujuk Syamir tadi terkunci seketika dek bidasan Syamir tadi. Farah Aqilah dapat merasakan ada air hangat yang bakal menodai wajahnya sebentar lagi. Dicekalkan hatinya agar tidak jatuh dihadapan Syamir. Wajah Syamir dipandangnya dengan rasa yang kecewa.


“Huh! Suka hati kaulah”, kata Farah Aqilah sebelum terus berlalu.

* * *


[MadaJaya Holdings ~ 2015]


Sekejap bangun. Sekejap duduk. Kemudian dia berdiri semula dan memusingkan kerusinya seperti gasing. Itulah yang dilakukan oleh Syamir sejak hampir dua jam yang lalu. Syamir memandang ruang pejabat yang dihuninya semenjak semalam. Cantik. Selesa. Namun semua itu tidak mampu mengisi hatinya yang sedang kebosanan kini. Sudah beberapa kali intercom ditekan untuk menghubungi Hanim bertanyakan mengenai Farah Aqilah. Dan beberapa kali jugalah Hanim memberikan jawapan yang sama kepadanya. Qila sibuk. Itulah jawapan yang diterimanya sejak tadi. Syamir duduk kembali dikerusi empuknya. Benarkah Farah Aqilah sibuk, atau sengaja cuba mengelakkan diri darinya? Syamir mula curiga sendiri. Lalu intercom dihadapannya ditekan lagi.


“Hanim, Qila dah free belum?”


“Err.. Qila tak ada di biliknya sekarang ni”, balas Hanim.


“What? Dia ke mana? Tadi you cakap kalau dia free you akan contact I”, marah Syamir tidak berpuas hati. Pantas dia bangun dan terus meluru ke meja Hanim.


Hanim terkejut bila Syamir meluru ke mejanya secara tiba-tiba. Hanim melurut dadanya perlahan.


“Eh! kau ni kenapa?”, marah Hanim kerana dikejutkan begitu. Entah apalah yang dikejar mamat kerek ni, desis hati Hanim.


“Farah ke mana?”, masih ada sisa marah dalam nadanya.


“Breakfast”, jawab Hanim sepatah. Jika diikutkan hatinya, ingin saja dia terus-terusan memarahi Syamir. Tetapi wajah bengis Syamir benar-benar menggerunkannya.


Mendengarkan jawapan Hanim itu, Syamir terus berpaling dan melangkahkan kaki keluar. Tetapi beberapa langkah dia berhenti. Meja Hanim didekatinya semula.


“Ke mana?”


“Bazar. Pandai-pandailah cari sendiri”

* * *Farah Aqilah yang baru sahaja selesai membayar harga nasi lemak tiba-tiba kaku. Kelihatan susuk tubuh Syamir yang mendekatinya dengan riak wajah yang marah. Tangan Syamir mencapai tangan Farah Aqilah sebelum Farah Aqilah mampu berfikir untuk berbuat sesuatu. Kekagetannya melihat Syamir dalam keadaan marah sebegitu membuatkan fungsi otaknya lumpuh seketika. Farah Aqilah hanya tersedar setelah terasa dirinya diheret oleh Syamir menuju ke suatu meja yang agak tersorok.


“Aah.. nan.. nanti Syamir”, kata Farah Aqilah sedikit tergagap. Sedaya upayanya dia mengimbangi pinggan nasi lemaknya agar tidak tumpah.


“Duduk..!”, kata Syamir keras sebaik sahaja mereka tiba dimeja. Terkulat-kulat FarahAqilah. Tidak tahu sama ada hendak duduk atau tidak. Namun Farah Aqilah tahu, seandainya dia engkar, perbuatannya itu seolah-olah menuang petrol ke dalam unggun api. Ada yang terbakar juga nanti. Baik aku duduk, kata hati Farah Aqilah.


Serentak dengan kata hatinya itu, Farah Aqilah duduk. Kepalanya ditunduk menekur ke meja. Nasi lemak yang diambilnya juga tidak disentuh. Bimbang dengan perlakuan Syamir seterusnya. Tangannya yang berada di bawah meja, mengusap perlahan pergelangan tangannya yang sakit akibat dicengkam dan diheret oleh Syamir tadi.


Syamir menarik nafas panjang. Setelah dirasakan dirinya hampir bertenang barulah dia duduk berhadapan dengan Farah Aqilah. Farah Aqilah masih lagi menekur ke meja. Kepalanya langsung tidak diangkat. Takut melihat wajah bengis Syamir barangkali.


“Farah, I’m sorry”, pohon Syamir lembut.


Mendengarkan kata maaf itu, Farah Aqilah mengangkat wajahnya. Linangan air mata yang menghiasi pipinya dilap kasar. Mungkin puas hati Syamir sekarang ini kerana berjaya buat dia menangis kembali..


Syamir melepaskan nafas berat setelah melihat manik jernih di wajah Farah Aqilah itu. Sesal muncul lagi dihatinya. Sekali lagi aku gagal mengawal diri, detik hati Syamir. Wajah keruh dan tidak bercahaya Farah Aqilah telah menyebabkan rasa bersalah itu semakin bertimpa dalam jiwa. Perlahan-lahan Syamir mengutuk dirinya.


“Farah, Amir mintak maaf. Amir tak sengaja”, kata Syamir separuh merayu. Air mata masih galak menodai wajah keruh Farah Aqilah.


“Sekarang, dah puas hati Amir? Dah puas hati dapat tengok Farah nangis macam ni? Mungkin tangisan Farah tujuh tahun lalu belum mampu buat hati Amir gembira. Belum mampu untuk membasuh duka dihati Amir. So, sekarang dah puas belum? Atau perlu ditambah sikit lagi dengan penghinaan Amir buat Farah, baru hati Amir boleh betul-betul puas. Gembira?”, tanya Farah Aqilah sinis sambil diiringi dengan esakan yang makin menjadi. Air mata yang makin galak mengalir itu dibiarkan sahaja. Biar Syamir betul-betul puas menyaksikan air matanya. Moga selepas ini Syamir tidak akan mengganggunya lagi.


Kata-kata Farah Aqilah itu terasa ngilu menghiris hati Syamir. Terasa seperti hatinya dihiris halus-halus. Pedihnya rasa hirisan tersebut hingga sampai ke pangkal jantungnya. Pedih dan perit sekali. Akhirnya tumpah jua air mata lelakinya. Air mata kesal yang sering kali menemani dirinya tatkala rasa berdosa itu kembali.


Namun, kehadiran air mata itu tidak ada maknanya buat Farah Aqilah.


“Huh! untuk apa air mata itu? Air mata gembira meraikan kejayaan kau kah?”


“Farah please..”, rayu Syamir supaya Farah Aqilah tidak lagi berkata-kata. Ternyata Syamir semakin lemah dengan apa yang dirasakan itu. Sindiran demi sindiran Farah Aqilah seakan-akan sedang membunuhnya hidup-hidup. Sungguh dia tak tahan.


“Kenapa, tak betulkah apa yang aku kata? Dulu semasa kau menghina dan memijak maruah aku. Semasa aku merayu supaya kau tidak lagi menghina aku. Ada kau peduli dengan rayuan aku masa tu Syamir? Ada?!!”, jerkah Farah Aqilah.


Mungkin inilah masanya untuk Farah Aqilah melempiaskan rasa marah dan kecewanya pada Syamir yang telah disimpannya selama bertahun-tahun.


Rayuan Syamir yang singgah ditelinganya itu benar-benar menerbitkan rasa benci dihatinya. Satu-satu kata penghinaan Syamir singgah semula dibenaknya. Kejadian silam kembali menghantui dirinya.


* * *


[Bilik Gerakan Palapes UTM ~ 2008]


“Aaah..”, jerit Farah Aqilah apabila mendapati Syamir berada dibelakangnya.


Syamir juga turut terkejut melihat keadaan Farah Aqilah yang hanya berbalutkan tuala. Pantas Syamir mengambil kain alas meja yang berada di dalam bilik gerakan itu, lalu dibalutkan ke badan Farah Aqilah biar tertutup dengan lebih sempurna. Kain baju bersama tudung Farah Aqilah yang berada di kaki sofa diambilnya.


“Qila, kenapa ni?”, tanya Syamir kalut. Qila dirogolkah? Teka Syamir.


Keadaan bilik gerakan tersebut diperhatikannya. Masih kemas seperti biasa. Tiada tanda-tanda pergelutan berlaku. Ataukah..? Tidak berani Syamir memikir dengan lanjut kemungkinan yang muncul dibenaknya itu. Farah Aqilah yang masih bingung direnungnya. Antara curiga dan kasihan. Rambut Farah Aqilah yang sedikit berserabut itu disentuhnya. Ketika Syamir cuba untuk membetulkan rambut Farah Aqilah yang serabai itulah, mereka berdua diserbu oleh beberapa pegawai dari Pusat Islam dan pengawal keselamatan UTM. Syamir terperangkap. Farah Aqilah terjerat. Tatkala itu Farah Aqilah dapat merasakan bahawa hidupnya sudah musnah. Gelap. Kosong. Semuanya sudah tiada ertinya. Dirinya jadi seperti insan yang bodoh.


Rayuan dan penjelasan Syamir terhadap pegawai berkenaan hanya singgah bak angin lalu ditelinganya. Dia langsung tidak berkutik disitu. Tidak mengiya atau menafikan tuduhan yang dilemparkan. Semua pertanyaan juga dibiarkan sepi. Ketika dirinya dibawa ke bilik persalinan untuk menukar baju juga dia berada dalam keadaan separuh sedar. Tahu-tahu sahaja dia sudah berada di Pejabat Agama Johor Bharu. Tangisan Mummy In yang menyedarkannya. Dan pada waktu itulah segala caci maki Syamir menjadi habuannya.


”Kau memang perempuan tak ada maruah. Tak ada harga diri. Perempuan tak tahu malu. Aku benci kau..!! Aku benci kau..!!”, herdik Syamir tatkala mereka berdua telah selamat diijabkabulkan.


Masih dapat diingati oleh Farah Aqilah setiap lirikan mata serta kebencian Syamir kepadanya ketika itu. Terasa hina benar dirinya saat itu. Jika tanpa iman dihati, serasanya sudah lama Farah Aqilah mati. Namun, apa yang pasti, sehingga kini dirinya tidak tahu bagaimana dirinya boleh berada di bilik gerakan tersebut dalam berkeadaan yang seperti itu. Dan dirinya juga tidak tahu bagaimana pula Syamir juga boleh berada disitu...


* * *


[Kondominum Bayan Indah, Pulau Pinang ~ 2015]


Kini telah dua minggu kejadian di bazar itu berlaku. Namun, Syamir masih belum mempunyai kekuatan untuk kembali berdepan dengan Farah Aqilah. Selama ini Syamir sedar bahawa bukan mudah laluannya untuk mendapatkan kata maaf daripada Farah Aqilah. Namun segala yang dirasakan kini bukan sahaja payah tetapi terlalu perit untuk dilalui. Kini barulah Syamir tahu bagaimana rasanya hati Farah Aqilah selama ini yang hidup dalam bayangan kata-kata hinanya dulu.


”Farah, maafkan Amir”,


Syamir menangis lagi. Dalam tempoh dua minggu ini sahaja entah berapa banyak air matanya tumpah. Setiap kali solat taubat dilakukannya, setiap kali itu jugalah air matanya tumpah. Tidak kurang juga apabila dirinya melakukan solat hajat agar Allah melembutkan hati Farah Aqilah untuk memaafkannya dan menerima dirinya.


Tiba-tiba Syamir bangkit.


”Aku tak boleh terus begini!”, kata Syamir sebelum melangkah dan mencapai kunci.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
maaf andai n3 pd kali ni kurang menarik =(

Cinta Si Baju Kebaya Bab 5


Argghh!! Jerit Farah Aqilah melepaskan geram dihati. Teddy bear di atas katil diambil dan dipicitnya sekuat hati. Dibayangkan wajah teddy bear itu seperti wajah Syamir. Tidak disangka pula Encik Fuad juga bersekongkol dengan si Syamir itu. Tapi apa pula perkaitan antara mereka? Puas Farah Aqilah memikirkan perkaitan yang mungkin wujud antara Encik Fuad dan mamat kerek itu, namun masih juga belum menemui jawapannya. Huh! Betul kata Hanim. Mamat kerek nak mampus..

* * *


[Restoran Bunga Lawang ~ 2015]


Farah Aqilah melihat jam di tangannya. Sudah hampir lima belas minit mereka tiba namun bayang Encik Fuad masih belum kelihatan. Sedangkan tadi Encik Fuad bergerak mendahului mereka hampir sepuluh minit. Masakan mereka kini sudah sampai hampir lima belas minit tetapi Encik Fuad masih belum tiba. Farah Aqilah mula gelisah. Encik Fuad salah tempatkah?


Syamir tersengih melihat telatah Farah Aqilah yang tidak senang duduk. Napkin ditangannya dipintal-pintal. Mulutnya pula kelihatan terkumat-kamit tetapi suaranya tidak kelihatan. Asyik benar Syamir melihat akan telatah itu. Rindu rasa hatinya. Riak wajah itu telah lama tidak dilihatnya. Hanya satu perkara yang paling ketara yang masih kekal pada wanita yang berada di hadapannya kini. Degil. Perangai degil itu masih belum berubah malah mungkin lebih degil daripada sebelumnya.


Sejak lima belas minit yang lalu, Syamir telah mengusulkan kepada Farah Aqilah supaya mereka membuat tempahan makanan dahulu. Namun, Farah Aqilah bertegas untuk menunggu ketibaan Encik Fuad dahulu.


“Kalau makanan kita sampai dulu nanti, takkan kita nak bagi Encik Fuad tengok je kita makan”, bangkang Farah Aqilah.


Syamir hanya angkat bahu. Mengalah pada Farah Aqilah. Lima minit kemudian, tiba-tiba telefon bimbit Syamir berbunyi.


Farah Aqilah hanya memandang kosong Syamir menjawab panggilan tersebut. Namun, entah mengapa hatinya berasa sedikit tidak tenang. Sabar Farah Aqilah menantikan Syamir habis menjawab panggilan tersebut.


“So, boleh kita order makanan sekarang?”, tanya Syamir sebaik sahaja memutuskan talian.


“Habis, Encik Fuad macam mana?”


“Sorry sayang. Tadi tu Encik Fuad yang call. Dia cakap dia makan kat rumah je. Tak sampai hati nak biarkan wife dia makan sorang-sorang kat rumah”


“What?”, berubah wajah Farah Aqilah mendengarkan jawapan Syamir itu. Sungguh dia tidak sangka. Konspirasi apakah ini? Encik Fuad dan Syamir bersekongkolkah? Huh! Bodohnya aku. Teringat kata-katanya pada Hanim sebelum dia bertandang ke pejabat Encik Fuad sebentar tadi.


“Banyaklah kau. Bukan kau tak tahu Encik Fuad tu jarang lunch kat luar melainkan kalau dia terpaksa keluar jumpa klien. Lain-lainnya dia mesti balik rumah jugak. Makan air tangan Puan Nurul. Untungnya Puan Nurul kan Hanim?”


Farah Aqilah menepuk dahinya sekali. Cis!


“Apa yang ditepuk didahi tu Qila? Ada nyamuk ke?”, usik Syamir. Sambil itu tangannya dilambai memanggil waiter yang bertugas.


Mata Farah Aqilah mencerlun marah ke arah Syamir. Gurauan Syamir itu langsung tidak kelakar padanya. Menyampah lagi adalah.


“Kau memang sengaja berpakat dengan Encik Fuad menipu aku kan?”, keras suara Farah Aqilah menuturkan ayat itu. Walaubagaimana pun, nada suaranya tetap direndahkan. Bimbang menarik perhatian pengunjung yang lain. Belum pun sempat Syamir membuka mulut, waiter yang dipanggilanya tadi tiba bersama dua menu ditangan.


Menu diletakkan dihadapan mereka. Syamir membuka menu dihadapannya. Farah Aqilah dilihatnya tidak berkutik. Menu dihadapannya tidak diendahkan. Marah barangkali.


“Qila, you nak makan apa?”, lagaknya seperti Syamir sedang bercakap dengan sudu dan garfu dihadapannya. Langsung tiada balasan.


“I orderkan untuk you ok?”


Farah Aqilah tetap diam tanpa respon. Syamir menarik nafas dalam. Berhadapan dengan karenah Farah Aqilah yang sebegini benar-benar menguji kesabarannya. Sungguh. Layanan Farah Aqilah yang sebegini sangat asing baginya. Seingatnya dahulu tidak pernah Farah Aqilah bertindak sebegini. Langsung tidak mempedulikannya. Semarah-marah Farah Aqilah padanya, soalannya masih dijawab. Mesejnya masih berbalas. Dunia sudah terbalikkah?


Ya. Dahulu memang Farah Aqilah melayani Syamir dengan baik. Walau marah macam mana sekali pun, pertanyaan Syamir tetap dijawabnya. Mesej Syamir masih dibalasnya. Sungguh pun dengan perasaan yang sebal. Semua itu dilakukannya atas dasar hormat kepada Syamir pada waktu itu. Hormat selaku ketua kepadanya. Hormat selaku insan yang lebih tua daripadanya. Namun semua rasa hormat itu lebur tatkala bibir dan lidah Syamir tega untuk menghina diri dan maruahnya tanpa sebarang usul periksa. Kredibiliti dan reputasi membanggakan Syamir di mata Farah Aqilah musnah sama sekali.


Farah Aqilah tidak sedar dan juga tidak mahu ambil peduli mengenai order yang dibuat oleh Syamir. Tahu-tahu sahaja makanan sudah pun terhidang dihadapannya. Tom yam seafood, kailan ikan masin, ikan siakap masak tiga rasa, sambal belacan serta sotong goreng tepung memenuhi meja mereka. Aroma masakan tersebut benar-benar membuka seleranya. Syamir masih ingat lagi akan lauk kegemarannya?


“Abang harap Qila bukan on diet. Kalau tak siapa nak habiskan semua lauk pauk ni”, pujuk Syamir. Kata ganti diri Syamir juga sudah bertukar kembali. Abang? Huh! Sejak bila pula ni?


Farah Aqilah masih lagi enggan bersuara. Matanya asyik merenung lauk-pauk dihadapannya. Syamir mengambil mangkuk kecil dihadapan Farah Aqilah. Kuah tom yam bersama sedikit isi dimasukkan di dalam mangkuk tersebut. Kemudian, Syamir menyorongkan mangkuk tersebut di depan Farah Aqilah. Ikan siakap dicubit dan diletakkan ke dalam pinggan Farah Aqilah. Begitu juga dengan sotong dan sayur kailan. Hampir penuh pinggan Farah Aqilah dibuatnya. Akhir sekali sedikit sambal belacan dicedok dan diletakkan ke dalam pinggannya. Baki sambal itu diletakkan di hadapan Farah Aqilah. Syamir tahu Farah Aqilah gemarkan sambal belacan.


“Makanlah Farah. Atau Farah nak abang suapkan pulak?”, teguran Syamir itu membawa Farah Aqilah kembali ke dunia nyata.


“Hah?”, nyata Farah Aqilah masih terpinga.


“Makanlah. Atau Farah nak abang suapkan?”, ulang Syamir lagi.


Pantas Farah Aqilah menggelengkan kepalanya. Sudu dan garfu dicapainya. Sekali lagi Farah Aqilah terkejut melihat isi pinggannya.


“Biar betul. Banyaknya… Awak nak bagi saya gemukkah?”, terpacul kata-kata itu dari mulut Farah Aqilah tiba-tiba.


Ketawa besar Syamir dibuatnya.

* * *


[Pusat Ko-Kurikulum, UTM ~ 2008]“Senang je kan? Itu pun nak suruh aku”, jeling Farah Aqilah pada Syamir disebelahnya yang sedang memakai kasut. Syamir hanya tersengih.


Sebentar tadi, bermati-matian Farah Aqilah memaksanya untuk masuk bersama. Syamir tahu Farah Aqilah memujuknya masuk bukan kerana takut tetapi ingin mengajarnya mengenai cara-cara untuk berurusan dengan pihak pentadbiran Pusat Ko-Kurikulum. Syamir tahu itu. Cuma sengaja dia tidak mahu masuk. Sengaja dia tidak mahu belajar. Padanya untuk apa dia belajar sedangkan Farah Aqilah ada untuk melakukan untuknya. Selama Farah Aqilah menjadi orang kanannya, hidupnya senang. Walaupun kadangkala Farah Aqilah agak banyak karenah, tapi hasil kerjanya selalunya cemerlang. Malah mungkin lebih cemerlang daripada hasil yang mampu dilakukannya. Atas dasar itulah Syamir tidak mahu belajar. Apa yang dia tahu, selagi Farah Aqilah ada bersamanya hidupnya pasti senang. Farah Aqilah boleh menguruskannya.


“Amir kau dengar tak apa yang aku cakap tadi? Orang cakap dengan dia boleh pula dia tersengih je macam kerang busuk”, bebel Farah Aqilah. Selalunya jarang Farah Aqilah membebel kerana bahagian membebel itu akan dilakukan olehnya. Syamir ketawa sendiri.


“Yelah-yelah. Aku dengar”, balas Syamir malas.


“Dah tu jomlah. Kau nak ikut ke tak ni?”, pertanyaan Farah Aqilah membuatkan dahi Syamir berkerut.


“Nak ke mana pula?”


“Lah! Dah berbuih mulut aku bercakap dengan kau. Berkhayal rupanya. Dah la kerja kau tadi aku yang uruskan. Terhangguk-hangguk je kerjanya. Tapi esok-esok kau panggil aku lagi suruh uruskan jugak”, marah Farah Aqilah kerana Syamir tidak memberi perhatian pada setiap percakapannya. Huh! Macam cakap dengar tar je.


“Sorry la Qila. Relax la. Kaukan aku punya savior. Siapa lagi yang nak aku harapkan kalau bukan kau. Kau tanya aku ke mana tadi?”, pujuk Syamir. Syamir tahu marah Farah Aqilah itu tidak ke mana. Sekejap lagi baiklah tu, desis hatinya.


“Pergi makanlah. Perut aku dah lapar sangat ni. Kau nak join tak?”, tanya Farah Aqilah sekali lagi. Syamir tersengih sekali lagi.


“Kau belanja aku la..”, usul Syamir pula.


“Eh.. sepatutnya kau la belanja aku. Dah la aku tolong kau. Aku jugak nak kena belanja kau. Melampau la tu”, Farah Aqilah menyambung lagi bebelannya. Tidak puas hati betul Farah Aqilah pada Syamir pada hari ini.


Syamir sengaja menyayang riak kasihan.


“Alah.. belanjalah aku. PTPTN aku dah keringlah. Nanti bila dapat elaun aku belanjalah kau pulak”, pujuk Syamir lagi. Yelah tu kau nak belanja aku, kata hati Farah Aqilah.


“Hmm.. yelah. Tapi kau jangan nak order yang melampau-lampau pulak”, Farah Aqilah memberikan amaran. Lalu mereka bertolak menuju ke Bangunan SUB untuk makan disana.


* * *


[MadaJaya Holdings ~ 2015]


“Hai Farah. Morning. Apa aktiviti kita pagi ni?”, tanya Syamir ceria.


Tersentak Farah Aqilah dengan teguran Syamir itu.


“Macam mana kau masuk? Kenapa Hanim tak inform aku dulu?”, suara Farah Aqilah sedikit keras. Tidak puas hati dengan cara Syamir yang langsung tidak menghormatinya sebagai ketua disitu.


“Hiss.. Apalah Farah ni. Marah pagi-pagi macam ni. Cuba ceria sikit. Macam mana Hanim nak inform Farah. Dia tak tahu pun abang masuk bilik Farah ni”, jelas Syamir.


“Huh! Kenapa, awak ni invisible ke waktu lalu depan meja Hanim tadi?”, perli Farah Aqilah. Ketawa Syamir bila disindir begitu.


“Bukanlah. Tadi masa abang masuk bilik Farah, Hanim tak ada pun kat meja dia. Mungkin dia pergi pantry tak pun pergi tandas, touch-up make-up”, kata Syamir yang masih ketawa-ketawa.


“Hello Mr. Syamir Mustaqim. Listen here. First sekali, saya nak ingatkan awak yang ini adalah pejabat dan bukannya bilik tidur awak yang awak boleh masuk main terjah je. Secondly..”, ketawa Syamir makin kuat mendengarkan amaran daripada Farah Aqilah itu. Pantas ayat Farah Aqilah itu dipintasnya.


“Sayang, alangkah bahagianya hati abang kalau ini bilik tidur abang. Dengan adanya Farah sekali kat sini. Bertambah-tambah bahagialah abang jadinya”, seronok benar Syamir pagi itu.


Berubah wajah Farah Aqilah mendengarkan butir bicara Syamir itu.


“Huh! Bilik tidur awak? Beranganlah..”, marah Farah Aqilah makin menjadi-jadi. Nampaknya, setelah hampir tujuh tahun tidak bertemu, perangai tidak makan saman Syamir makin menjadi-jadi. Makin menyakitkan hatinya.


Ketawa Syamir semakin besar mendengarkan marah Farah Aqilah itu. “Berangan? Wahaha.. Memang hari-hari abang berangan pun. Berangan dapat peluk sayang malam-malam”, balas Syamir lagi di dalam ketawanya yang masih belum surut.


Tidak Farah Aqilah sangka setiap butir percakapannya hari ini bakal mengundang tawa Syamir. Akhirnya dirinya mengambil keputusan berdiam diri. Rasa geramnya diluahkan pada hujung tudungnya. Habis hujung tudungnya itu dipintalnya.


Melihatkan keadaan Farah Aqilah yang sebegitu. Syamir menyurutkan tawanya. Perlahan dia mendekati Farah Aqilah. Tangan Farah Aqilah cuba diraih namun cepat dilarikan oleh Farah Aqilah.


“Ops.. Belum muhrim”, kata Syamir sambil tersenyum.


“Farah, I’m sorry ok. It just Amir excited sangat pagi ni. Nak mula tugas bersama Farah kembali. Teringat masa kita di UTM dulu. I’m sorry ok?”, pujuk Syamir lembut. Farah Aqilah hanya membatu. Langsung tiada respon. Sah! Dunia ni dah terbalik, desis hati Syamir.


Walaupun begitu, hujung tudung itu tetap menjadi mangsa Farah Aqilah. Sedikit berkedut hujung tudung itu dikerjakan Farah Aqilah. Semuanya gara-gara marahkan Syamir.


“Ok Farah. Amir janji. Lepas ni kalau Amir nak masuk bilik Farah, Amir akan inform Farah melalui Hanim dulu. Selagi Farah tak bagi Amir masuk, Amir akan tunggu Farah diluar. Ok, puas hati?”, Syamir cuba menarik minat Farah Aqilah kembali. Percubaannya kali ini nampaknya berjaya. Farah Aqilah mula memberikan respon.


“Baguslah kalau Amir faham yang kita sekarang ini berada di pejabat. Dan Qila nak ingatkan yang antara kita dah tiada sebarang hubungan lain lagi selain hubungan antara rakan sekerja. So, please jangan bahasa diri Amir sebagai abang lagi. And don’t you ever call me sayang again!”, tegas Farah Aqilah.


“Hmm.. ok..”, sahut Syamir sambil mengangkat bahu. Acuh tidak acuh sahaja bunyinya.


Farah Aqilah memberi kebenaran masuk sebaik sahaja kedengaran bunyi ketukan dipintu. Farah Aqilah tahu itu pasti Hanim.


“Maaakkk..!!”, jerit Hanim. Terkejut apabila melihat Syamir yang berada di dalam bilik Farah Aqilah. Macam mana dia masuk?


Akibat daripada tindakan Hanim yang terkejut itu. Air coklat yang ditatangnya tercampak ke arah Syamir. Habis comot muka dan baju Syamir. Mujur sahaja air itu suam. Jika tidak parahlah Syamir dikerjakannya.


Melihatkan Syamir yang serba comot itu, benar-benar mencuit hati Farah Aqilah. Riak yang muram sebelum ini bertukar cerah. Malah bersinar dengan galak sekali. Bunyi ketawa terbit dari dua ulas bibir Farah Aqilah itu hingga terbit air matanya.


Syamir yang terkejut disimbah air yang dibawa oleh Hanim tidak jadi marah. Ketawa dan senyuman Farah Aqilah telah membunuh rasa marah dihatinya tadi.


Hanim yang mulanya terpinga akhirnya turut ketawa apabila mendengarkan ketawa Farah Aqilah yang makin galak. Syamir pula hanya menggaru kepalanya yang tidak gatal. Kalau dengan kena simbah begini boleh membuatkan Farah Aqilah gembira. Hari-hari aku kena simbah pun taka pa, kata hati Syamir nakal.

Peraduan Saya Mahu Hadiah PTS

Belajar Buat Ebook. Jual sendiri karya anda. Klik sini.

Mentor Jutawan. Klik sini.

Belajar Bermain Gitar Cara Pantas. Klik sini.

Kuasai Bahasa Inggeris dengan Mudah. Klik sini.

 

Laman Karya

Kalam Coretan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino