Product from Adobe

Isnin, Disember 15

Menggapai Pelangi Cinta Bab 11


Setitik demi setitik berguguran air mata Fendi. Kemudian, Fendi terus meluru menuju ke pantai. Apabila tiba di pantai, Fendi menjerit sepuas-puasnya.

“Elyeen, kau kejaaaam !!”, jerit Fendi sambil melepaskan apa yang terbungkam di hatinya beberapa hati ini.

“Elyeeeeeen !!!!”, Fendi terus menjerit dan memanggil nama Elyeen. Semua pengunjung berada di situ memandang Fendi bersama tanda tanya. Namun, pandangan-pandangan itu langsung tidak dipedulikan oleh Fendi. Apa yang dia tahu, dia ingin memuaskan hatinya. Setelah puas menjerit, akhirnya Fendi jatuh terjelepuk di atas pasir pantai yang memutih itu. Deraian air matanya masih lagi deras mengalir di pipi. Kejam sungguh kata-kata Elyeen itu. Tajam pedih hatinya bagaikan ditusuk sembilu.

“Elyeeen, aku benci kaaauuuuu !! Benci kaaauuuuu!!”, jerit Fendi lagi.


* * *

Assalamualaikum. Mama, mama, Elyeen balik ni”, kata Elyeen dengan lemah.


“Waalaikumussalam, eh anak mama dah balik”, sejurus kemudian Datin Maznah agak terkejut melihatkan keadaan anak bongsunya yang kelihatan sedih, lemah dan matanya bengkak. “Elyeen balik dengan apa? Fendi mana, dia tak hantarkan Elyeen balikkah ?”. Mendengarkan pertanyaan Datin Maznah itu, Elyeen terus memalingkan mukanya.


Datin Maznah faham tindakan Elyeen itu. Elyeen tak mahu menjawab soalan tersebut. Namun, naluri keibuan yang terdapat pada dirinya mendesak supaya mengorek rahsia tentang apakah yang berlaku antara anaknya itu dengan Fendi. Adakah sesuatu yang buruk telah berlaku ? Akhirnya Datin Maznah akur dengan naluri keibuannya itu.


“Elyeen, boleh mama tanya sesuatu ?”, katanya lembut sambil mengusap-usap rambut anak kesayangannya itu. Elyeen yang mendengar pertanyaan Datin Maznah itu hanya memandang kosong muka mamanya sebelum mengangguk lemah tanda bersetuju.

“Elyeen, apa yang berlaku antara Elyeen dengan Fendi ? Elyeen dan Fendi pergi ke P.D? Fendi ada cakap apa-apa dengan Elyeen tak ?”, tanya Datin Maznah bertubi-tubi kepada anak kesayangannya itu.


Elyeen terkejut mendengarkan pertanyaan ibunya itu. “Eh, mana mama tahu Elyeen dan Fendi pergi ke PD dan Fendi nak cakapkan sesuatu kepada Elyeen. Mama apa semua ini? Mama memang dah tahu awal-awal ya. Sampai hati mama buat semua ini kepada Elyeen. Mama bukan tak tahu keadaan Elyeen. Elyeen ingat mama faham keadaan dan kehendak Elyeen”, kata Elyeen dengan penuh kecewa. Perasaan sebak, sedih dan rasa dikhianati menguasai diri. Perlahan-lahan Elyeen menyapu kelopak matanya yang mula bergenang dengan air mata. Hatinya berasa pedih sekali. Elyeen tak sangka bahawa mamanya sendiri telah merancangkan semua ini. Elyeen kemudiannya bangun dan meninggalkan Datin Maznah yang juga turut sama mengalirkan air matanya. Terselit juga rasa bersalah dalam diri Datin Maznah kerana memperlakukan sedemikian terhadap Elyeen walaupun semua ini dirancangkan atas dasar kasih sayangnya sebagai seorang ibu. Demi masa depan Elyeen !

1 komen yang diterima:

misz nana on 15 Disember 2008 pada 3:24 PG berkata...

erkk.. apa benda yg elyeen cakap kat fendi masa kat warung tepi jalan tu eh kak lea?

Peraduan Saya Mahu Hadiah PTS

Belajar Buat Ebook. Jual sendiri karya anda. Klik sini.

Mentor Jutawan. Klik sini.

Belajar Bermain Gitar Cara Pantas. Klik sini.

Kuasai Bahasa Inggeris dengan Mudah. Klik sini.

 

Laman Karya

Kalam Coretan Copyright © 2009 Flower Garden is Designed by Ipietoon for Tadpole's Notez Flower Image by Dapino